Water

De Corrèze, water in al zijn gedaanten

De Corrèze ligt in het Centraal Massief, dat ook wel de ‘Watertoren van Frankrijk’ wordt genoemd omdat er veel rivieren ontspringen. Water is in de Corrèze overal aanwezig, spectaculair in watervallen en snelle stromen, rustig en kalm in meren en vennetjes.

  • Rondom Pompadour lijkt elk veld wel zijn eigen ven te hebben, op het Plateau van Millevaches vindt u hoogveengebieden en in de beboste heuvels van de Monédières klateren heldere bergbeken. Op het kalkplateau van de ‘Causse Corrézien’ vormen ‘dolines’ of kleiputten groene oases. Wilder gaat het er aan toe bij de watervallen van Gimel en Murel. Watersporters kunnen zich onder andere uitleven bij Neuvic en Treignac.
  • Dan zijn er natuurlijk de rivieren: de Vézère trekt veel vissers aan en is ideaal voor kanovaren. Aan de rivier de Corrèze liggen interessante oude steden en dorpen. En wie kent niet de Dordogne, er is zelfs een hele streek naar genoemd. Vroeger vervoerden zogenaamde ‘gabares’ hun ladingen hout over deze rivier naar de omgeving van Bordeaux. Onder andere voor de wijnvaten. Tegenwoordig vervoeren de gabares toeristen, voor een tochtje op de Dordogne.

U zult hier zeker uw plekje aan of op het water vinden, met wel 5000 kilometer beken en rivieren, 4000 hectare plassen en meren en ontelbare kanoroutes op de Corrèze, de Dordogne, de Vézère en de Diège.

Er zijn meer dan 30 stranden waar, al dan niet onder toezicht van badmeesters, gezwommen kan worden.
Vanwege de goede waterkwaliteit kregen Lac de la Triouzoune in Neuvic, Lac de Séchemailles in Meymac, Lac des Bariousses in Treignac, Lac du Deiro in Egletons en Lac des Forges in Masseret zelfs het predicaat ‘Pavillon Bleu’. Ook op campings en vakantieparken kunt u vrijwel overal zwemmen.. Meer weten… (Engelstalig)